fejleckep
Isteni Ige Templom - Főoldal

Kérjük híveinket, hogy támogassák a Magyar Katolikus Egyház szolgálatát adójuk egyházi 1%-ával, hogy a legnagyobb hazai keresztény közösség minél többeknek nyújthasson segítő kezet az oktatás, a betegápolás, a hitélet, a karitatív tevékenységek és a család területén.

A második 1% felajánlására figyelmükbe ajánljuk a Jézus Társasága Alapítványt, a Jezsuita Nevelésért Alapítványt és a Katolikus Karitászt.

Február 22-én, szombaton 14:30-17:30 között lesz a templomi farsang a Gimnázium éttermében. A rendezvényre szívesen fogadunk a részt vevő gyermekek szüleitől és a plébánia híveitől süteményeket, pogácsát és üdítőt. Zenét a Dominó Duó szolgáltatja. Lesz táncház, kézműves foglalkozás, jelmezverseny, tombola, palacsintaevő verseny.

Mindenkit várunk, kicsiket és nagyokat!

Csókay Károly atya emlékei az 1938-as Eucharisztikus kongresszusról


A szüleim mosonmagyaróváriak voltak, húsiparosok, nagyon el voltak foglalva a munkájukkal, ezért minket elküldtek Kalocsára konviktusba. Azért pont oda, mert volt egy nagybátyám, aki ott végzett, és ő befolyással volt a családra: Oross István, a veszprémi szeminárium rektora, ismert teológus. (Neki nagy szerepe volt Bódi Mária Magdolna boldoggá avatásának elindításában; lelkivezetője is volt, és ő írta meg először az életrajzát.)
Tehát 1938-ban kalocsai diák voltam, a jezsuita gimnáziumban, ott sokat hallottunk a kongresszusról. A rádióban hallgattunk sok mindent. Bentlakó voltam, így szinte mindig együtt tudtuk hallgatni a közvetítéseket.  Emlékszem, bemondták, hogy tizennégy bíboros jött, és vagy kilencven püspök, illetve érsek – a világ minden katolikus országa képviseltette magát. Azt is tudtuk, hogy Hitler megtiltotta, hogy Németországból és Ausztriából a püspökök eljöjjenek. Az iskolában megtanultuk a kongresszus himnuszát, azt már előzőleg is énekeltük a miséken. Azt is tudtuk, hogy Bangha Béla jezsuita atya írta a szövegét. Május vége volt, emlékszem, ment a tanítás, és a szünetekben hallgattuk a rádióból a kongresszust; meg délután, este a konviktusban. Mindig volt rádióközvetítés, így hallgattuk a dunai szentségimádást is. Az éjjeli hajós körmenetben több hajó ment a Dunán. Ha nem tévedek, a Szent István hajón volt elhelyezve az Oltáriszentség egy oltáron. Felmentek a Duna déli oldalán a szigetig, megkerülték a Margit- szigetet, majd az északi oldalon jöttek vissza. Újból csináltak egy fordulatot, és az Eötvös téren kötöttek ki, azt hiszem. Sajnos nem voltunk jelen a kongresszuson, de a rádión keresztül követtük az eseményeket, és a tanáraink is ismertették. 

Az album, amit kiadtak a kongresszusról, még Kalocsán eljutott hozzánk, azt gyakran lapozgattuk, olvasgattuk. Onnan is tudok sok mindent, például a nevekre abból emlékszem.

Lelkesedtünk, hogy ennyien jöttek a világ minden tájáról. Magyarország ezzel kicsit kilépett az elszigeteltségből.

 

logo

Isteni Ige temploma - Avas-Déli Római Katolikus Plébánia

3529 Miskolc, Fényi Gyula tér 4.

Telefon: +36 46 303 474

E-mail: jezsu.plebania@gmail.com